top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMarie Bohůnková

Jak to všechno vlastně začalo?

Aktualizováno: 28. 1. 2022

A kdo vlastně jsme? To, že jsme snowboardcrossový klub už zřejmě víte, ale chceme Vám v naší rubrice prozradit jak to všechno začalo a jaká je historie Snow Rockets.


Petr Bohůnek a Daniel Martinek se potkali na snowboardcrossovém kempu v roce 2010. Od té doby spolu začali jezdit na kempy, závody a byli známí jako dvojice - Snážové. Společně byli na Mistrovství světa juniorů v roce 2011 ve Valmalencu. Následně pak na dvou světových univerziádách - v letech 2013 v Trentu a 2015 v Granadě.


Během jejich cest vznikl nápad, že by mohli založit klub, který by se věnoval trénování dětí na snowboardu - především se zaměřením na snowboardcross. První společný závod, který uspořádali byl slalom na Železné Rudě. Premiérová akce, kam už kluci odjeli jako trenéři snowboardcrossu byl kemp SBX na Dolní Moravě. Tam už s nimi vyrazily i první členky týmu - Marie Bohůnková, Gabriela Krůsová, Martina Ježková a Sára Faustová.




Nábor nových členů


Na Dolní Moravě se sešla spousta dětí, které snowboardcross zajímal a tak se přidaly k rakeťákům. Mezi nimi například dnešní juniorští reprezentanti Anička Halašová a Bruno Tatarko.


Po tomto zimním kempu následovaly i první letní akce jako třeba kemp na Lipně, ale o tom zase příště.



Můžeme si ještě shrnout, jak takové závody čp vypadají:

V České republice se závodí v rámci Českého poháru, který je zařazen i mezi FIS závody, a proto na těchto závodech je i zastoupení jezdců ze zahraničí. Mezi hlavní místa, kde se závody konají patří Dolní Morava, Boží Dar, Buková Hora nebo Lipno.

Máme několik kategorií: kids, rookies, junior a dospělí, věkový limit není definovaný (pouze, že závodníci FIS musí být starší 15ti let).


Závodu se jezdí bez kvalifikace, protože by se to nestíhalo a závodníci jsou tak do svých rozjížděk rozřazeni podle počtu bodů (buď FIS nebo z minulých závodů ČP). Jezdí se i looser pavouk, takže i po prvním vypadnutí závodník jede minimálně ještě jednu jízdu. Jinak se pokračuje standardním systémem až do velkého finále. Zpravidla se konají v každém roce 6 závodů včetně mistrovství republiky ve 3 víkendech. V posledních dvou sezonách (20020,2021 byla díky coronaviru sezona zastavena, ale 2021/22 by měla proběhnout v plném rozsahu.


To je konec historického okénka. Věděli jste, jaké byly naše začátky nebo to pro Vás byla novinka?


A pokud máte nějaké otázky, napiště nám je do komentářů.


138 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page